Tajvan žaluje za nekdanjim predsednikom Lee Teng-huijem

0
1559
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvan žaluje zaradi izgube Lee Teng-huija, svojega prvega demokratično izvoljenega predsednika, ki je 30. julija umrl v 97. letu starosti.

Predsednica Tsai Ing-wen je istega dne razglasila dan žalovanja in dejala, da je Lee podal temelje demokraciji, ki je bila zgrajena na ponosu in edinstveni identiteti Tajvana. Njegova zapuščina bo vodila generacije prebivalcev Tajvana, ko se bodo pogumno soočali s prihodnjimi izzivi, je dodala.

Leta 1988 prvič inavguriran za predsednika, si je Lee prizadeval za odpravo začasnih ustavnih določb, ki so veljale v obdobju upora proti komunizmu, pa tudi ustavnih sprememb, zakonodajnih reform in demokratičnih predsedniških volitev. Leta 1996 je bil neposredno izvoljen za predsednika Tajvana in zaradi svoje vloge pri odpravi avtoritarnega režima poimenovan »G. Demokracija«.

Tajvansko Ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo, da bo vlada vztrajala pri spodbujanju demokratičnih idealov, ki jih je zagovarjal Lee, in obljubilo, da bo še naprej sodelovalo z zavezniki in s podobno mislečimi partnerji, da bi obvarovali mednarodni red, utemeljen na pravilih, ter obenem spodbujali mir, stabilnost in blaginjo v Indo-Pacifiku.