Potapljači umaknili zastave v znak podpore Tajvanu – AIDA se opravičuje

0
557
Foto: aidainternational.org
Foto: aidainternational.org

Mednarodna potapljaška zveza AIDA, največja svetovna organizatorica tekmovanj v prostem potapljanju, se je opravičila Tajvanu zaradi svoje enostranske odločitve, da med televizijskim prenosom odstrani zastavo tajvanskih športnikov, da ugodi pritožbi s strani Kitajske.

Izjava na uradni spletni strani zveze AIDA se glasi: »Radi bi se opravičili za incident z zastavo Tajvana med prenosom svetovnega prvenstva AIDA. Kitajska prekinitev prenašanja v živo nas je presenetila in naša ekipa na odziv v tako kratkem času ni bila pripravljena. Vendar, učimo se na svojih napakah in bomo od sedaj dalje pripravili različne kanale, da take incidente preprečimo.«

AIDA je namreč med prenosom tekmovanja na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo konec septembra v Cipru, iz zaslona umaknila državno zastavo Tajvana, na zahtevo uradne kitajske televizije.

Zaradi tega so bili tajvanski športniki med 44 sodelujočimi državami edini brez državne zastave.

Tajvanski ekipi sta tako ostali dve možnosti: uporaba zastave Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je bila uporabljena med nedavnimi olimpijskimi igrami v Tokiu, ali pa da nastopa brez zastave.

Zaradi omejenih možnosti so se tajvanski športniki odločili, da raje uporabijo prazne zastave, kot pa da se podredijo kitajskim absurdnim zahtevam ter pozvali organizatorje, da naj v šport ne vpletajo politike.

Tajvanske športnike so podprle ekipe Japonske, Rusije, ZDA, Avstralije, Južne Koreje, Nemčije, Nizozemske, Francije, Hrvaške in tudi Slovenije. Med televizijskim prenosom so odstranile svoje nacionalne zastave in s tem izrazile podporo Tajvanu.

Japonska ekipa AIDA je sporočila: »Ne moremo dopustiti, da bi bil Tajvan edini prikrajšan. Želimo deliti bolečino s Tajvanom. Ne bomo dovolili, da se politika vmešava v naš šport.«

Foto: posnetek zaslona, YouTube: 27th AIDA World Championship Day 9 - CNF Women
Foto: posnetek zaslona, YouTube: 27th AIDA World Championship Day 9 – CNF Women