Ameriški zakonodajalci predstavili Zakon o preprečevanju invazije na Tajvan

0
1845
Foto: CNA, Pixabay
Foto: CNA, Pixabay

Ameriški kongresnik Ted Yoho je v sredo napovedal uvedbo zakona o preprečevanju invazije na Tajvan (Taiwan Invasion Prevention Act), ki bi ZDA dovolil vojaško posredovanje v primeru kitajskega vojaškega napada Tajvana.

Yoho je dejal, da bo predlog zakona »razjasnil in okrepil ameriško predanost do obrambe Tajvana v primeru oboroženega napada« ter da »dosedanja ameriška politika strateške dvoumnosti glede Tajvana, ki naj bi preprečila kitajski napad Tajvana in spodbudila miroljubne odnose, očitno ni uspela«.

Yoho je dolgoletni podpornik Tajvana, ki meni, da mora ZDA vzpostaviti jasno rdečo črto glede Tajvana, ki je Kitajska ne sme prečkati.

Predlog zakona poudarja tudi dejstvo, da je kitajska vlada od izvolitve tajvanske predsednice Tsai Ing-wen (蔡英文) leta 2016, okrepila pritisk na Tajvan z diplomatsko izolacijo in še zlasti z vojaškimi provokacijami.

»Politika ZDA je, da vsakršen poskus, ki bi odločal o prihodnosti Tajvana na nemiroljuben način, vključno z bojkoti ali embargi, obravnava kot grožnjo miru in varnosti v zahodni tihomorski regiji ter resno skrb,« je zapisano v zakonskem predlogu.

Pomembni predlogi vključujejo tudi vzpostavitev niza varnostnih dialogov in vojaških vaj s strani ZDA, Tajvana in podobno mislečih varnostnih partnerjev, spodbujanje dvostranskega trgovinskega sporazuma med ZDA in Tajvanom ter spodbujanje dvostranskih obiskov na najvišji ravni.