Zunanji minister na vrhu voditeljev o evropskih vrednotah

0
128
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu med osrednjim govorom na Vrhu evropskih vrednot 14. junija v Pragi. Foto: MOFA, ROC (Tajvan).
Zunanji minister Jaushieh Joseph Wu med osrednjim govorom na Vrhu evropskih vrednot 14. junija v Pragi. Foto: MOFA, ROC (Tajvan).

Tajvanski minister za zunanje zadeve Jaushieh Joseph Wu je 14. junija v Pragi na Vrhu evropskih vrednot v osrednjem govoru pozval članice demokratičnega sveta, naj podprejo Tajvan v boju proti avtoritarni ekspanziji.

Enodnevni vrh, ki ga je leta 2016 prvič organiziral češki možganski trust European Values Center for Security Policy, velja za enega najpomembnejših dogodkov na tem področju, redno pa se ga udeležuje okoli 200 strokovnjakov in predstavnikov iz NATA, držav članic EU ter zavezniških institucij in držav. Na letošnjem dogodku je imel uvodne besede tudi češki predsednik Petr Pavel.

Wu je v svojem govoru z naslovom »Eno gledališče, en svet in ena vizija« obsodil rusko invazijo na Ukrajino in dejal, da takšna dejanja kršijo človekove pravice, so v nasprotju s VI. poglavjem Ustanovne listine Združenih narodov o reševanju sporov po mirni poti in ogrožajo mednarodni red, ki temelji na pravilih.

Vojna, ki poteka, vpliva tudi na indijsko-pacifiški prostor, je dejal minister in dodal, da Tajvan in njegovi regionalni partnerji podpirajo Ukrajino, ki se upira avtoritarni ekspanziji v svojem delu sveta.

Kitajska v Aziji krepi gospodarsko prisilo in taktike sive cone. Med drugim pošilja vojaška letala in plovila, ki patruljirajo v zračnem prostoru in vodah okoli Tajvana, ter izvaja kognitivno vojno, kibernetske napade in dezinformacijske kampanje, da bi destabilizirala odprto družbo na Tajvanu, je dejal minister.

EU in azijsko-pacifiška regija sta sicer geografsko ločeni, vendar sta med seboj povezani na številne druge načine. Ker Tajvan dobavlja svetu več kot 90 odstotkov neprednih polprevodniških čipov in ker več kot polovica mednarodnega tovora potuje skozi Tajvansko ožino, bo vojna v regiji imela uničujoč vpliv na svetovno gospodarstvo.

Vse večje zavedanje svobodnega sveta o grožnjah je spodbudno, je dejal Wu. Ob tej priložnosti se je zahvalil voditeljem in vladam držav skupine G7 in držav članic EU, ker so ponovno potrdili pomen miru in stabilnosti čez ožino.

Zahvalil se je tudi tajvanskim prijateljem v Evropi za podporo, zlasti predsedniku češkega senata Milošu Vystrcilu in predsednici poslanske zbornice Marketi Pekarovi Adamovi, ki sta kljub velikim pritiskom vodila delegacije na Tajvan.

Obe strani Tajvanske ožine sta odgovorni za ohranitev mirnega statusa quo, je dejal minister. Vlada bo še naprej sodelovala s podobno mislečimi partnerji, da bi zaščitila skupne vrednote svobode, demokracije ter spoštovanja človekovih pravic in pravne države, je dodal.