Premier Janša obravnava Tajvan za »državo« in podpira vzpostavitev trgovinskih uradov

0
391
Vir: CNA, facebook.com/janezjansaSDS
Vir: CNA, facebook.com/janezjansaSDS

Slovenski premier Janez Janša je v pogovorni oddaji za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan Tajvan označil za »demokratično državo« in dejal, da se Slovenija s  Tajvanom pogovarja o odprtju vzajemnih trgovinskih uradov. 

Dejal je, da je Tajvan »demokratična država«, ki spoštuje mednarodne demokratične standarde in mednarodno pravo, ter da si Slovenija in Tajvan prizadevata za izmenjavo predstavništev.

»To ne bo na ravni veleposlaništev. To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU,” je dejal in dodal: “Če bi imeli v preteklih letih močnejše koalicije, menim, da bi taka trgovinska predstavništva ustanovili že v preteklosti, ker je to vprašanje skupne koristi.«

Janša ni navedel, kako daleč so pogovori in ali bi sledil litovskemu vzoru poimenovanja tajvanskega urada v Sloveniji.

Litva je Tajvanu dovolila, da svoj urad imenuje »Tajvansko predstavništvo v Litvi« in ni uporabila standardnega imena »Predstavništvo Tajpeja«, zaradi česar se Peking maščuje. 

Janša v imenu ni vidi problema in meni, da so reakcije Kitajske pretirane.  “Velika večina držav članic EU ima takšna ali drugačna predstavništva na Tajvanu. Litva ni izjema. Obstaja nekaj manjših razlik v poimenovanju misij, vendar to ni pomembno,” je dejal. 

“Kitajska je protestirala vsakič, ko je katera evropska država ustanovila takšna predstavništva, a nikoli niso šli tako daleč kot v tem primeru. In to je skrb vzbujajoče. Poskus izolacije majhne države, ki se je pred 30 leti prav tako bojevala za svojo neodvisnost, je strašljiv.

Povedal je tudi, da je žalostno, da Peking nasprotuje vključitvi Tajvana v Svetovno zdravstveno organizacijo: “Škoda je, da Kitajska nasprotuje članstvu Tajvana v Svetovni zdravstveni organizaciji. Mislim, da bi tudi Kitajski koristilo, če bi bila sosednja država članica takšne organizacije, saj smo prav v teh pandemičnih razmerah videli, da virus ne pozna meja.”

Janša je dejal, ima Slovenija s Tajvanom »normalne odnose«, in ko je bilo jasno, da se Tajvan dobro odziva na pandemijo Covida-19, je »osebno poklical tajvanskega ministra za zdravje« (Chen Shih-chunga 陳時中), da bi izmenjala izkušnje.

Janša je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi ruske grožnje Ukrajini in opozoril na morebitno usklajevanje med Moskvo in Pekingom na več frontah.

»Bojim se, da nekateri ljudje na Kitajskem in v Rusiji to situacijo poskušajo izkoristiti. Domnevam, da so ruski pritiski na Ukrajino in NATO ter kitajski pritiski na Tajpej oziroma Tajvan nekako povezani oziroma koordinirani,« je dejal.

»Če je nekdo prisiljen, da mora rešiti dve veliki krizi na povsem različnih koncih sveta, mora razdeliti diplomatska, gospodarska in vojaška sredstva…  Tega se moramo zavedati, saj to potem vse skupaj naredi le še bolj nevarno.« 

Slovenski predsednik vlade je tudi dejal, da bo podprl vsako odločitev tajvanskega ljudstva o tem, ali si želijo združitve s Kitajsko ali želijo, da Tajvan postane neodvisna država.

»Če se bodo svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske, bomo to podprli. Če pa tajvansko ljudstvo želi živeti neodvisno, pa jih bomo podprli tudi pri tem.« 

Tiskovna predstavnica tajvanskega Ministrstva za zunanje zadeve (MOFA) Joanne Ou (歐江安) se je zahvalila za Janševe protajvanske komentarje, ni pa želela komentirati dvostranskih pogovorov o odprtju vzajemnih trgovinskih uradov.