Ameriški državni sekretar poziva WHO, naj povabi Tajvan na zasedanje WHA

0
1839
Foto: CNA
Foto: CNA

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je pozval generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, naj povabi Tajvan na letošnjo Svetovno zdravstveno skupščino (WHA), kot so to že storili njegovi predhodniki.

V sporočilu za javnost je Pompeo znova potrdil ameriško podporo Tajvanu, da kot opazovalec sodeluje na letošnjem zasedanju WHA, ki bo zaradi pandemije COVID-19 potekala preko spleta od 18. do 19. maja. »Danes bi rad pozval vse države, vključno tiste v Evropi, da podprejo sodelovanje Tajvana kot opazovalca na Svetovni skupščini zdravja in ostalih pomembnih agencijah Združenih narodov,« je dejal.

Sekretariat WHO je sicer odvrnil, da nimajo pooblastila, da bi takšno odločitev enostransko sprejeli, saj naj bi vključevanje opazovalcev bila odločitev vseh 194 držav članic WHO. Dejstvo pa je, da je Tajvan med letoma 2009 in 2016 že sodeloval na zasedanjih WHA, ker je to zaradi tesnejših odnosov s prejšnjo tajvansko vlado, kitajska vlada dovoljevala. Ker so se odnosi med Tajpejem in Pekingom skrhali, kitajska vlada od leta 2017 ponovno ne odobrava, da bi WHA Tajvanu pošiljala vabila.

A vendar je v ustavi WHO zapisano, da četudi specializirana agencija Združenih narodov ne priznava statusa opazovalca, pravila postopka WHA dajejo generalnemu direktorju WHO pravico, da povabi opazovalce na letna zasedanja WHA, pod pogojem, da so to »države, ki so vložile prošnjo za članstvo, ozemlja, v imenu katerih je bila vložena prošnja za pridruženo članstvo, in države, ki so podpisale a ne sprejele ustave.«