Incident v Fijiju

0
1340
Foto: MOFA
Foto: MOFA

Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve je najostreje obsodilo dejanja kitajskih diplomatov, ki so poskušali prekiniti slovesnost ob tajvanskem dnevu državnosti na Fidžiju in pri tem ranili tajvanskega diplomata.

Kot v kateri koli drugi suvereni in neodvisni državi, tajvanska veleposlaništva in predstavništva ob rojstnem dnevu države organizirajo slavnostne dejavnosti, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve. Takšno vedenje kitajskih uradnikov krši mednarodno pravo in temeljne civilizirane norme, je dodalo ministrstvo.

Tajvanski diplomat predstavništva v Fidžiju je zaradi nasilja kitajskih uradnikov utrpel lažji pretres možganov. Posameznika so pozneje iz bolnišnice odpustili brez hujših poškodb, so še sporočili z ministrstva in dodali, da je hvaležen za izraz podpore z različnih strani družbenih slojev.

Incident, podkrepljen z izjavami prič in dokaznega gradiva, je bil nemudoma prijavljen pri policiji in ministrstvu za zunanje zadeve Fidžija. Takšno transparentno obravnavanje incidenta se močno razlikuje od pristopa kitajskega veleposlaništva na Fidžiju. Slednji so namreč poskušali prikriti ​​dejstva in zavesti mednarodno skupnost.

V tvitu na uradnem računu je tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu zapisal: »Ostro obsojamo nasilje nad našim diplomatom v Fijiju s strani kitajskih neciviliziranih ‘volčjih bojevnikov’. Kot suverena država bomo še naprej praznovali Nacionalni dan Tajvana, vsepovsod in vsako leto. Tajvan je gonilna sila dobrega na svetu in ne bomo se ustrašili. JW.«

Ministrstvo je sporočilo, da osebje tajvanskega diplomatskega urada na Fidžiju zaradi incidenta ni prestrašeno in bo še naprej služilo interesom svoje države in prebivalcev. Ministrstvo je poudarilo, da se bodo potrudili za zaščito dostojanstva in varnosti vsega osebja nameščenega v tujini.