Daoizem na Tajvanu v koraku s časom

0
1530
Foto: MOFA
Foto: MOFA

Daoizem je močno vplival na tajvansko kulturno in družbeno življenje in je med prebivalci vse bolj priljubljen predvsem zaradi svojih edinstvenih običajev, obredov, politeizma in sožitja z ljudskimi verovanji.

Lu Kun-yung, predsednik Generalnega združenja tajvanskih daoističnih sekt (GATTS), je dejal, da so si daoisti enotni v želji po harmonični in duhovno izpolnjeni družbi. To je skupnost, ki združuje vse člane ne glede na njihov državni sistem, je dodal.

Daoistično združenje GATTS je bilo ustanovljeno leta 2007 z namenom spodbujanja povezav med tajvanskimi daoističnimi templji in verskimi združenji. Zelo je cenjeno zaradi svojih večletnih prizadevanj k zagotavljanju verskih in dobrodelnih storitev v tajvanski skupnosti.

Daoistični duhovniki že dolgo izražajo željo po nadzoru ljudskih praznikov in obredov v templjih in svetiščih po vsem Tajvanu. Eno najbolj priljubljenih božanstev je Mazu (媽祖), boginja morja. Njej je na Tajvanu posvečenih več kot 800 templjev.

Sodobno življenje ni omejilo povpraševanja po daoističnih obredih, ki se k božanstvim obračajo s prošnjami za plodnost, srečo, mir in dobro počutje. Dober primer ponazarjajo rituali, ki potekajo pred sprejemnimi izpiti v lokalnih templjih, kjer šolarji in starši množično prihajajo po blagoslov pri bogu kulture in literature (文昌王).

Lu verjame, da se za prihodnost daoizma na Tajvanu ni potrebno bati. Kdor želi spoznati srca prebivalcev in temelje na katerih je država zgrajena, mora obiskati lokalni tempelj, je dejal.