Skladatelj in dirigent Ambrož Čopi bo na Tajvan ponesel slovenske pesmi

0
2406
Foto: CNA
Foto: CNA

Slovenija je kljub svoji majhnosti v samem vrhu evropske zborovske glasbe. V zgolj 2-milijonski državi obstaja skoraj 2000 amaterskih pevskih zborov, medtem ko je aktivnih zborov več kot 1000. Tako ni presenetljivo, da slovenski zbori zmagujejo na evropskih zborovskih tekmovanjih.

Skladatelj in dirigent Ambrož Čopi je bil povabljen, da na najprestižnejšem glasbenem odru Tajvana, Nacionalni koncertni dvorani v Tajpeju, predstavi novejša dela sodobnih skladateljev. Tako bo 2. decembra nastopil s tajvanskim profesionalnim zborom in širši tajvanski javnosti predstavil izključno dela slovenskih avtorjev. Organizator festivala bo izkupiček od koncerta podaril tajvanski katoliški bolnišnici Mennonite za izgradnjo doma za invalide.

Sicer je Čopi že gostoval na mednarodnem zborovskem festivalu v Tajpeju leta 2017 ter dirigiral tajvanskemu profesionalnemu komornemu zboru. Na Tajvanu je na koncertni turneji leta 2018 gostoval tudi Komorni zbor ljubljanskega KGBL, naslednje leto pa je na Tajvan vabljen tudi Dekliški pevski zbor Škofijske klasične gimnazije (DPZ ŠKG).