Tajvanski MZZ se zahvaljuje ameriškem kongresu za Tajvanu prijazno zakonodajo

0
1864
Foto: CNA
Foto: CNA

Ameriški senat in predstavniški dom ameriškega kongresa sta soglasno sprejela zakon, t.i. »Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative Act of 2019«, ki izraža podporo tajvanski mednarodni udeležbi, izboljšanju trgovinskih vezi s Tajvanom, ohranjanju njegovih diplomatskih zaveznic in upiranju kitajskem zatiranju.

Na predlog skupine poslancev pod vodstvom senatorja Cory Gardner, akt zagovarja tajvansko članstvo in status opazovalca v mednarodnih organizacijah ter ameriškim voditeljem in predstavnikom naroča, da uporabijo svoj vpliv za dosego tega cilja.

Predlog zakona tudi navaja, da bi ZDA morale podpirati Tajvan pri krepitvi uradnih diplomatskih odnosov in drugih partnerstev z državami v indo-pacifiški regiji in po vsem svetu ter spremeniti gospodarsko, varnostno in diplomatsko sodelovanje z državami, ki bi sprejele ukrepe za spodkopavanje varnosti ali blaginje Tajvana, hkrati pa povečati izmenjave s tistimi državami, ki so vidno okrepile ali nadgradile svoje vezi.

Akt navaja, da imata Tajvan in ZDA zelo tesne gospodarske vezi, saj so ZDA drugi največji trgovinski partner Tajvana, Tajvan pa 11. največji ameriški partner.

Tajvansko ministrstvo je izrazilo, da je ameriška podpora je zelo odmeven glas zaupanja v tajvansko demokracijo in dodalo, da bo Tajvan še naprej pozitivno sodeloval s podobno mislečimi partnerji pri spodbujanju miru, svobode in človekovih pravic v celotnem Indo-pacifiku.