Ameriška nevladna organizacija Freedom house je Tajvan uvrstila med najsvobodnejše

0
1855
Foto: CNA
Foto: CNA

V najnovejšem poročilu ameriške nevladne organizacije Freedom House o stanju svobode v svetu, je Tajvan že 22. leto zapored prejel najvišji naziv svobodne države.

Od 195 držav in 15 ozemelj sveta vključenih v raziskavo je bilo 43 odstotkov, vključno s Tajvanom, ocenjeno kot svobodnih, 32 odstotkov kot delno svobodnih in 25 odstotkov nesvobodnih.

Skupna ocena države temelji na izračunu uspešnosti v 25 kazalnikih, vključno z volilnim postopkom, svobodo izražanja in prepričanja ter osebno avtonomijo in pravicami posameznika. Tajvan je dosegel 37 in 56 točk v dveh ključnih kategorijah letnega poročila, političnih pravicah in državljanskih svoboščinah.

Tajvan je s skupno oceno 93 v Aziji uvrščen na drugo mesto, takoj za Japonsko z oceno 96. Sosednji Hongkong je bil z oceno 55 označen za delno svobodnega, Kitajska pa kot nesvobodna z oceno 10.

Ministrstvo za zunanje zadeve je izjavilo, da je visoka uvrstitev Tajvana priznanje mednarodne skupnosti za prizadevanja tajvanske vlade za zaščito svobode in demokracije. Tajvan bo še naprej sodeloval s podobno mislečimi partnerji z namenom krepitve miru, stabilnosti in blaginje v indopacifiški regiji in po vsem svetu.

Leta 1941 ustanovljen Freedom House izvaja raziskave o demokraciji, politični svobodi in človekovih pravicah. Vsakoletna poročila izdaja od leta 1972 in z njimi skuša pokazati kako po svetu države spoštujejo politične in državljanske pravice svojih prebivalcev.