Vigilija v spomin na pokol iz leta 1989

0
152
Foto: CNA
Foto: CNA

Na Tajvanu je v nedeljo potekalo vsakoletno bdenje v spomin na nasilno zatrtje prodemokratičnih protestnikov s strani kitajskih oblasti v Pekingu 4. junija pred 34 leti, ki se mu je pridružilo več sto ljudi.

Na vigiliji, ki se je začela ob 18.40 v Čankajškovi spominski dvorani v središču Tajpeja, so zbrani prisluhnili kratkim govorom lokalnih in tujih aktivistov za človekove pravice, protestnikom in politikom iz Hongkonga v izgnanstvu ter tajvanskim zakonodajalcem. 

Wu Renhua (吳仁華), kitajski znanstvenik in udeleženec protestov na Trgu nebeškega miru leta 1989, je v uvodnem govoru obžaloval, da z izjemo Tajvana, v kitajsko govorečem svetu ni več obeležij zatrtja. 

Hongkonške oblasti so namreč v letu 2020 prepovedale nadaljnje obeleževanje spomina na žrtve. Namesto tega so letos v parku organizirali karneval posvečen vrnitvi Hongkonga Kitajski. 

Foto: CNA
Foto: CNA

Peking je 4. junija 1989 ukazal svoji vojski, da vstopi na Trg nebeškega miru in nasilno prekine večtedenske proteste, ki so jih vodili kitajski študenti. Po ocenah je bilo zaradi zatrtja protestov ubitih od nekaj sto do nekaj tisoč ljudi, čeprav Kitajska nikoli ni objavila uradnega števila smrtnih žrtev.