Sproščen protokol Covida-19 za vse prihode na Tajvan

0
209
Foto: CNA.
Foto: CNA.

13. oktobra je Tajvan odpravil obvezno karanteno za prihajajoče potnike, ki je bila uvedena v začetku leta 2020, ko se je po svetu začel širiti Covid-19.

Tajvan je 19. marca 2020 zaprl meje za večino prihodov iz tujine, v državo pa so lahko vstopili le tajvanski državljani, osebe s stalnim prebivališčem, tuji diplomati in osebe s posebnimi vstopnimi dovoljenji.

Vsi potniki bodo po novem protokolu morali upoštevati le sedemdnevno obdobje »samoiniciativnega preprečevanja epidemije«, kar pomeni, da bodo lahko posamezniki bivali v hotelu ali doma (ena oseba na sobo z ločeno kopalnico) in se v tem obdobju izogibali stikom z drugimi osebami v istem kraju bivanja. Osebe, ki potujejo skupaj, bodo lahko to obdobje preživele v istem bivalnem prostoru.

Ob prihodu bo vsak potnik dobil štiri brezplačne komplete za hitre teste, pri čemer bo prvega uporabil na dan prihoda ali naslednji dan, ki se bo štel za prvi dan sedemdnevnega obdobja.

V tem sedemdnevnem obdobju protokola bodo posamezniki lahko šli v službo ali šolo in uporabljali javna prevozna sredstva, v kolikor bo rezultat hitrega testa v dveh dneh negativen in ne bo simptomov okužbe.

Zaščitne maske so zunaj doma obvezne in jih je dovoljeno sneti le pri uživanju hrane in pijače. Pri obedovanju zunaj lahko posamezniki jedo sami ali v družbi, vendar ne z neznanci.

Razen v nujnih primerih posamezniki v tem obdobju ne smejo v bolnišnico na obiske, nenujne zdravstvene posege ali preglede. Izogibati se morajo stikom z odraslimi starejšimi od 65 let, otroki mlajšimi od 6 let, in osebami, katerih imunski sistem je oslabljen. Odsvetovani so tudi obiski negovalnih ustanov.

Posamezniki s pozitivnim izvidom na Covid-19 bodo morali v sedemdnevno izolacijo, ki ji bo sledilo dodatnih sedem dni »samoiniciativnega preprečevanja epidemije«.

Za turistične skupine, tuje študente in delavce migrante veljajo dodatna pravila.

Več informacij na strani Tajvanskega centra za nadzor bolezni in Konzularnega sektorja MZZ.