Poziv k ustavnem sprejetju pravic živali

0
356
Foto: CNA
Foto: CNA

Kljub nizkim temperaturam in močnem deževju, se je v Tajpeju v nedeljo zbralo na stotine ljudi, ki so opozarjali na ustavno zaščito živali.

Približno 400 udeležencev je pred zakonodajno vejo oblasti pozivalo poslance, naj podprejo ustavno spremembo, ki bi dodatno zagotovila pravice živali. 

Čeprav so vse glavne tajvanske politične stranke izrazile podporo vprašanju pravic živali in zakonodajnemu organu predložile ustrezne predloge, odbor za ustavne spremembe zakonodajnega yuana predlogov ni odobril.

Skupine za pravice živali se bodo v prihodnjih tednih sestale z zakonodajalci ključnih političnih strank in jih pozvali, naj si prizadevajo, da bi amandma bil del glasovanja v času lokalnih volitev v novembru.

Foto: CNA
Foto: CNA

Spremembo ustave mora najprej potrditi odbor za ustavne spremembe zakonodajnega yuana, nato pa mora zakonodaja biti potrjena s tričetrtinsko odobritvijo vseh poslancev. V kolikor je amandma potrjen, se o njem glasuje na nacionalnem referendumu. Sprejet je lahko le, če se z njim strinja polovica vseh volilnih upravičencev.

Zaradi visokega praga, določenega za kakršno koli revizijo ustave, je Tajvan zadnje ustavne spremembe sprejel leta 2005.