Tajvan ostro obsoja rusko vojaško invazijo na Ukrajino

0
567
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvanska vlada ostro obsoja vojaško invazijo Rusije na Ukrajino, ki krši načela Ustanovne listine Združenih narodov, je sporočilo tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve.

Ruska okupacija ukrajinskega ozemlja s silo spodkopava regionalni in globalni mir in stabilnost. Prav tako ogroža red, ki temelji na pravilih, ter mednarodni pravni sistem, ki varuje suverenost in ozemeljsko celovitost držav po vsem svetu, so dodali na ministrstvu.

Tajvan, kot odgovoren član mednarodne skupnosti, trdno brani univerzalne vrednote svobode, demokracije, človekovih pravic in pravne države, je sporočilo ministrstvo in dodalo, da obžaluje rusko odločitev, da je namesto diplomatskega pogajanja izbrala ustrahovanje. 

Tajvanska vlada se pridružuje podobno mislečim partnerjem pri uvedbi gospodarskih sankcij proti Rusiji. Ukrajina je neodvisna država, zato je potrebno odločno nasprotovati vsakemu enostranskemu poskusu spremembe statusa quo, so sporočili iz MZZ in dodali, da pozivajo vse strani, da razhajanja razrešijo z mirnim in racionalnim dialogom v skladu z mednarodnimi zakoni.

Na svojem uradnem računu na družbenem omrežju Twitter je ministrstvo zapisalo: »#Tajvan ostro obsoja #rusko invazijo na #Ukrajino. Naša država se pridružuje #ZDA, #EU in drugim podobno mislečim partnerjem pri sankcioniranju Rusije. Pozivamo k takojšnji prekinitvi vojaškega delovanja in začetku dialoga za mirno reševanje sporov. #StandWithUkraine”