Uradni obisk delegacije iz ZDA na visoki ravni

0
517
Foto: Tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu (četrti z desne) sprejema visoko ameriško delegacijo na letališču Taipei Songshan (MOFA).
Foto: Tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu (četrti z desne) sprejema visoko ameriško delegacijo na letališču Taipei Songshan (MOFA).

Visok dvodnevni obisk ameriške delegacije, ki jo sestavljajo nekdanji ameriški varnostni uradniki, je bil toplo sprejet s strani tajvanske vlade in ljudstva, je 1. marca sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve Tajvana.

Skupino, ki jo vodi upokojeni admiral Michael Glenn Mullen, nekdanji načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA, sestavljajo še: nekdanja obrambna podsekretarka za politične zadeve Michele A. Flournoy; nekdanja namestnica svetovalca za nacionalno varnost Meghan L. O’Sullivan; ter Michael Green in Evan S. Medeiros, oba nekdanja direktorja odseka za azijske zadeve pri Svetu za nacionalno varnost.

Predstavnike delegacije so sprejeli predsednica Tsai Ing-wen in podpredsednik Lai Ching-te, premier Su Tseng-chang, minister za nacionalno obrambo Chiu Kuo-cheng in zunanji minister Jaushieh Joseph Wu.

Po navedbah Ministrstva za zunanje zadeve je to druga delegacija, ki jo je na Tajvan napotil ameriški predsednik Joe Biden. Prvo delegacijo je aprila 2021 vodil nekdanji ameriški senator Christopher Dodd. 

Zaradi razmer v Ukrajini je ta obisk še posebno pomemben, so sporočili z ministrstva in dodali, da cenijo ameriško neomajno zavezanost Tajvanu.