Odnosi med Tajvanom in Kitajsko v 2022 polni negotovosti, pozivi k dialogu

0
449
Foto: Predsednica Tsai Ing-wen pozdravlja dvig zastave pred predsedniškim uradom ob novoletni slovesnosti. Vir: CNA.
Foto: Predsednica Tsai Ing-wen pozdravlja dvig zastave pred predsedniškim uradom ob novoletni slovesnosti. Vir: CNA.

Predsednica Tsai-Ing-wen (蔡英文) je v svojem novoletnem nagovoru ponovila, da si Tajvan in Kitajska delita odgovornost, ko gre za ohranjanje miru in stabilnosti v regiji ter pozvala Kitajsko, naj se vzdrži vojaškega ustrahovanja in ublaži regionalne napetosti na miroljuben način.

V odgovor je tiskovna predstavnica kitajskega urada za tajvanske zadeve Zhu Fenglian (朱鳳蓮) obtožila Tsaijino Demokratsko napredno stranko (DPP), da si prizadeva za neodvisnost Tajvana in »še naprej tvori laži in povečuje sovražnost za lastne politične koristi«.

Chao Chun-shan (趙春山), častni profesor kitajskih študij na tajvanski Univerzi Tamkang, je za CNA izjavil, da se bosta Tajpej in Peking v letu 2022 soočala z velikim preoblikovanjem politične moči, kar bo povzročilo nadaljnjo negotovost v njunih odnosih.

Jeseni bodo na Tajvanu potekale lokalne volitve, znane kot volitve »devet v eni«, na katerih bodo izbrali voditelje občin, mest in okrožij. Na Kitajskem pa bo Kitajska komunistična partija (KPK) izvedla svoj 20. kongres, ki bo pretresel najvišje sloje kitajske politike.

Tem negotovostim navkljub, bi obe strani morali pristopiti k dialogu, je dodal in predlagal, da se njune izmenjave lahko osredotočijo na nepolitična vprašanja, kot so boj proti covidu-19 in gospodarska in trgovinska vprašanja, da bi našli pot do pogovorov. 

Chaov kolega, profesor Chang Wu-ueh (張五岳), je izrazil podobno mnenje in navedel še več pomembnih obletnic, ki jih bo novo leto zaznamovalo. 

Letos mineva 30. obletnica srečanja med kitajsko zvezo za odnose s Tajvanom (ARATS) in tajvansko fundacijo za izmenjave s Kitajsko (SEF), do katere je prišlo novembra 1992 v Hongkongu. Na srečanju je bil izoblikovan tako imenovan »konsenz iz leta 1992«, tihi dogovor med takratno tajvansko vlado pod Kuomintangom (KMT) in kitajsko vlado, po katerem naj bi obe strani sprejemali, da obstaja samo »ena Kitajska« a dve različni razlagi glede pomena »ene Kitajske«. Navidezno uradno soglasje je služilo kot temelj za izmenjave med Tajvanom in Kitajsko v obdobju mandata stranke KMT.

V letošnjem letu bo tudi 50. obletnica podpisa šanghajskega komunikeja med Pekingom in Washingtonom, sporazuma ki je utrl pot do vzpostavitve kitajsko ameriških diplomatskih odnosov, kot tudi 50. obletnica normalizacije diplomatskih odnosov med Kitajsko in Japonsko.

Tudi ZDA in njeni zavezniki v regiji, in sicer Južna Koreja in Filipini, bodo letos izvedli pomembne volitve. 

Vse te pomembne obletnice in volitve bodo še dodatno okrepile negotovosti v Tajvanski ožini.