Tajvan globoko obžaluje prisilni odhod tajvanskih diplomatov iz Hongkonga

0
672
Foto: Taiwan Today, Pang Chia-shan
Foto: Taiwan Today, Pang Chia-shan

Vlada in prebivalci Tajvana močno obžalujejo prisilni odhod osebja tajvanskega predstavništva v Hongkongu, ki po mnenju predsedniškega urada ne prispeva k pozitivnemu razvoju odnosov med Tajvanom in Kitajsko.

Hongkonška uprava in Peking sta od julija 2018 od osebja tajvanskega predstavništva terjala nerazumne politične zahteve, kot denimo, zavrnitev podaljšanja ali izdaje vizumov tistim, ki ne podpišejo dopisa o svoji predanosti »eni Kitajski«.

Ker osebje tajvanskega predstavništva, iz spoštovanja do svoje države, tega nikoli ne bi storilo, se je bilo primorano vrniti na Tajvan.

Iz tajvanskega predsedniškega urada so še sporočili, da se vlada ne bo uklonila pritiskom in ne bo izvedla naglih ukrepov. Tajvanski projekti pomoči, ki podpirajo prebivalce Hongkonga in njihova prizadevanja za svobodo in demokracijo, se bodo še naprej izvajali.

Tajvan bo še naprej zagovarjal univerzalne vrednote svobode, demokracije in spoštovanja človekovih pravic na regionalni in svetovni ravni.

Tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu je v uradnem tvitu zapisal: »Kršitve obljub glede Hongkonga so standardni operativni postopek kitajske komunistične partije. Sporazum iz leta 2011 so prekršili tako, da so poskušali prisiliti naše uradnike, da podpišejo dopise o zavezi k »eni Kitajski« in sprejmejo suverenost Pekinga nad Tajvanom. To ne pride v poštev! Naši ljudje tega ne tolerirajo ​​in so doma z dvignjeno glavo.«