Predstavniški dom ameriškega kongresa je prepovedal financiranje zemljevidov, ki prikazujejo Tajvan kot del Kitajske

0
612
Foto: CNA
Foto: CNA

Predstavniški dom ameriškega kongresa je 28. julija sprejel predlog zakona o porabi finančnih sredstev zunanjega ministrstva, ki prepoveduje uporabo kakršnih koli sredstev za ustvarjanje, nabavo ali prikaz zemljevidov, ki prikazujejo Tajvan kot del Ljudske republike Kitajske.

Amandma, ki je bil soglasno sprejet, je vložilo pet republikanskih predstavnikov – Tom Tiffany, Steve Chabot, Scott Perry, Kat Cammack in Mike Gallagher.

Predstavnik Tiffany je izrazil: »To je ukrep zdrave pameti. Kot vsi vemo, Tajvan nikoli ni bil del komunistične Kitajske. Tajvansko ljudstvo izvoli svoje voditelje, vzdržuje svoje oborožene sile, vodi svojo zunanjo politiko in vzpostavlja lastne mednarodne trgovinske sporazume«.

»Po vseh merilih je Tajvan suverena, demokratična in neodvisna država. Vse nasprotne trditve so preprosto napačne,« je še dodal.

Tiffany je tudi poudaril, da bi morale ZDA opustiti krivično »politiko ene Kitajske«, ki priznava »lažni argument Pekinga, da je Tajvan del komunistične Kitajske«. Čeprav nov amandma tega ne bo spremenil, bo »vsaj zahteval poštene zemljevide, ki ne bodo več pestovali »laži o eni Kitajski«.

Celoten predlog zakona imenovan Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act, 2022, je bil sprejet z 217-212 glasovi.

Predlog zakona zdaj čaka na potrditev senata, zatem pa bo v podpis poslan predsedniku Joeju Bidnu.