V New Yorku organiziran shod za članstvo Tajvana v Združenih narodih

0
2085
FOTO: CNA
FOTO: CNA

Tajvanski izseljenci v ZDA so 7. septembra na ulicah Manhattna izražali željo Tajvana po pridružitvi Združenim narodom. Shod z nazivom »Ohranimo Tajvan svoboden« je potekal pred 74. zasedanjem Generalne skupščine ZN, ki se bo vršil 17. septembra.

V letošnjem shodu so udeleženci poudarili tudi podporo Hongkonžanom v protestih proti sprejetju zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Čeprav je bil predlog omenjenega zakona umaknjen, so protesti v Hong Kongu prerasli v širše gibanje, ki poziva k demokratičnim reformam.

Zaradi čedalje večje in vplivnejše vloge, ki jo Kitajska igra v svetu, se Tajvan v mednarodnem prostoru sooča z vse razsežnejšimi ovirami. Vodja tajvanskega predstavništva v New Yorku, Hsu Li-wen (徐 儷 文), je poudaril, da bi univerzalne vrednote za katere se Združeni narodi zavzemajo, morale vključevati Tajvan, tako pa več kot 23 milijonov prebivalcev Tajvana ostaja izključenih iz svetovnih prizadevanj za doseganje ciljev ZN za trajnostni razvoj.