Za novega zunanjega ministra predlagan Lin Chia-lung

0
130
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Pomočnik predsednice Tsai Ing-wen in nekdanji župan Taichunga Lin Chia-lung (林佳龍) naj bi postal naslednji tajvanski zunanji minister in zamenjal Josepha Wuja (吳釗燮), je v četrtek objavila tiskovna agencija CNA.

Lin naj bi funkcijo prevzel, ko bosta 20. maja po zmagi na januarskih volitvah vodenje države prevzela novoizvoljeni predsednik Ali Ching-te (賴清德) in podpredsednica Hsiao Bi-khim (蕭美琴). Lai je v sredo napovedal, da bo nekdanji predsednik vladajoče Demokratične napredne stranke (DPP) Cho Jung-tai (卓榮泰) postal novi premier.

Preden je bil Lin imenovan za pomočnika predsednice Tsai Ing-wen (蔡英文), je bil veleposlanik s posebnimi pooblastili, odgovoren za digitalne pobude politike za krepitev trgovine in izmenjav z 18 državami jugovzhodne in južne Azije ter Avstralije in Novo Zelandije.

Lin je diplomiral na Nacionalni tajvanski univerzi, v letih 1991-1994 pa je s Fulbrightovo štipendijo obiskoval tudi univerzo Yale, kjer je magistriral iz filozofije in političnih ved ter doktoriral iz političnih ved. V letih 1999-2004 se je vrnil na Tajvan, kjer je poučeval na oddelku za politične vede na Nacionalni univerzi Chung Cheng v Chiayiju.

Ob tem je Lin v začetku leta 2000 začel svojo politično kariero in opravljal različne funkcije v administraciji takratnega predsednika Chen Shui-biana (陳水扁), med drugim je bil svetovalec Sveta za nacionalno varnost in tiskovni predstavnik kabineta.

Med Chenovim predsedovanjem je bil tudi generalni sekretar DPP in namestnik generalnega sekretarja v predsedniškem uradu. Za en mandat je bil izvoljen za poslanca DPP v Taichungu, leta 2014 pa je bil izvoljen za župana Taichunga.

Leta 2019 je bil imenovan za ministra za promet, vendar je leta 2021 zaradi hude nesreče vlaka Taroko Express, v kateri je umrlo 49 ljudi, najmanj 200 pa je bilo ranjenih, odstopil s položaja.