Tajvan je hvaležen podpori s strani ZDA, Italije, Japonske in Avstralije

0
138
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvansko Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da vlada in ljudstvo iskreno cenijo nedavne izjave ZDA, Italije, Japonske in Avstralije, ki so ponovno potrdile svojo podporo Tajvanu.

Po navedbah MZZ sta predsednik ZDA Joe Biden in italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni po srečanju 27. julija v Beli hiši izdala skupno izjavo, v kateri sta poudarila ključni pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini.

Ministrstvo je navedlo, da je bela knjiga za leto 2023, ki jo je naslednji dan objavilo japonsko obrambno ministrstvo, izrazila podobno podporo in resno zaskrbljenost nad vse večjim vojaškim pritiskom Kitajske na Tajvan.

V skupni izjavi sta Avstralija in ZDA prav tako poudarili pomen miru in stabilnosti v Tajvanski ožini ter izrazili skupno nasprotovanje enostranskim spremembam statusa quo in s tem že četrtič zapored potrdile svojo podporo Tajvanu.

Avstralija in ZDA so pozvale k mirni rešitvi vprašanj čez ožino z dialogom, hkrati pa poudarile pomembno vlogo Tajvana kot vodilnega indo-pacifiškega gospodarstva in demokracije. 


Ministrstvo za zunanje zadeve je dejalo, da nedavni dogodki kažejo, da se članice svetovne skupnosti močno strinjajo glede ohranjanja miru in stabilnosti v regiji. Kot odgovoren deležnik v indo-pacifiški regiji bo Tajvan še naprej sodeloval s podobno mislečimi partnerji in drugimi članicami svobodnega sveta pri varovanju skupnih demokratičnih vrednot in mednarodnega reda, ki temelji na pravilih, ter bo spodbujal mir, stabilnost in blaginjo v regiji in širše, je dodalo ministrstvo.