OI / Šport in politika

0
717
Foto: CNA
Foto: CNA

Kongresnik Združenih držav Amerike Don Bacon je Tajvanu čestital za osvojeno olimpijsko zlato medaljo v moških dvojicah v badmintonu in dejal, da bi morali Tajvanu dovoliti, da na igrah uporablja svojo državno zastavo in himno.

»Čestitke #Tajvanu za osvojeno zlato medaljo! Našim prijateljem bi morali dovoliti uporabo svoje nacionalne zastave in himne. Morali bi prenehati z ugajanjem komunistični vladi v Pekingu,« je v ponedeljek (po ameriškem času) tvitnil Bacon, republikanec iz Nebraske.

Lee Yang (李洋) in Wang Chi-lin (王齊麟), oba prvič olimpijca, sta v 34 minutah premagala Kitajca Liu Yuchen (劉雨辰) in Li Junhui (李俊慧) z 21-18 in 21-12, ter osvojila zlato v moških dvojicah v badmintonu in s tem prvo tajvansko olimpijsko zlato medaljo v tem športu.

Tajvanski športniki so bili primorani tekmovati pod imenom »Kitajski Tajpej«, med podelitvijo medalj je bila dvignjena zastava z olimpijskimi obroči in slivovim cvetom na beli podlagi, zaigrana himna pa je bila tajvanska tradicionalna pesem.

Te konvencije so bile rezultat dogovora med Tajpejem in Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) leta 1981, ki je Tajvanu omogočil udeležbo na olimpijskih igrah, s čimer so se izognili nasprotovanju Pekinga, da bi se Tajvan predstavljal s svojim uradnim imenom »Republika Kitajska«. Bacon je v svojem tvitu delil povezavo do poročila New York Timesa, ki je povzela napetosti med tekmovanji tajvanskih športnikov na mednarodnih športnih prireditvah brez simbolov suverenosti.

Toda možnosti za spremembo konvencije ostajajo majhne. Na Tajvanu so leta 2018 izvedli referendum o tem, ali naj od svojih športnikov zahtevajo, da na vseh mednarodnih športnih dogodkih nastopajo pod imenom »Tajvan«. Referendum ni uspel, deloma zato, ker je MOK v času pred referendumom izdal opozorilno pismo, v katerem je navedel, da ne bo odobril nobene spremembe imena, zaradi česar bi tajvanski športniki lahko ostali brez možnosti do tekmovanja na OI.