Tajvan v odzivu na Xijev govor potrdil suverenost in neodvisnost

0
245
Foto: Prelet vojaških letal nad predsedniško palačo ob tajvanskem dnevu državnosti (CNA).
Foto: Prelet vojaških letal nad predsedniško palačo ob tajvanskem dnevu državnosti (CNA).

V odzivu na nagovor kitajskega voditelja Xi Jinpinga (習近平) ob začetku 20. kongresa Komunistične partije Kitajske, je tajvanski predsedniški urad poudaril, da predstavlja »suvereno in demokratično državo«.

Xi je v govoru dejal, da si bo Peking še naprej prizadeval za mirno »združitev« s Tajvanom, vendar ne bo nikoli obljubil opustitve uporabe sile.

Posebej je opozoril, da si Kitajska pridržuje opcijo vseh nujnih ukrepov proti »vmešavanju zunanjih sil« in »separatistom«, ki si prizadevajo za neodvisnost Tajvana.

Xi je dejal, da model »ena država, dva sistema«, po katerem Peking upravlja Hongkong in Macao, ostaja »najboljše sredstvo« za dosego »ponovne združitve« obeh strani Tajvanske ožine.

Tajvanski predsedniški urad je v odzivu poudaril, da prevladujoče javno mnenje na Tajvanu jasno zavrača idejo ene države z dvema sistemoma.
Tajvanska javnost se strinja, da se glede ozemeljske suverenosti, neodvisnosti in demokracije svoje domovine ne bodo pogajali ter da vojaški spopad ne pride v poštev. Je pa Tajvan pripravljen sodelovati s Pekingom pri iskanju »vzajemno sprejemljivega dogovora« za ohranjanje miru in varnosti v Tajvanski ožini, v kolikor bo dialog potekal na podlagi racionalnosti, enakosti in vzajemnega spoštovanja.