Tajvan na petem mestu na svetu v svobodi spleta, Kitajska na zadnjem

0
207
Foto: Facebook stran freedomhouse.org
Foto: Facebook stran freedomhouse.org

Po podatkih letnega poročila, ki ga je v torek objavila ameriška nevladna organizacija Freedom House, je Tajvan na petem mestu na svetovni lestvici svobode interneta in na prvem mestu v Aziji, medtem ko Kitajska ostaja na samem dnu seznama tako na regionalni kot na svetovni ravni.

Poročilo organizacije Freedom on the Net 2022, ki države razvršča glede na kriterije dostopa do interneta, omejitve vsebin in kršitev pravic uporabnikov, na vrh lestvice uvršča Islandijo, Estonijo, Kostariko, Kanado ter Tajvan in Združeno kraljestvo (v tem vrstnem redu).

V poročilu je Tajvan naveden kot vzor sodelovanja med zasebnim sektorjem in civilno družbo, ter vladnimi subjekti in akademsko družbo pri oblikovanju inovativnih odzivov na spletne nevarnosti.

Pri pripravi letošnjega poročila je organizacija Freedom House analizirala 70 držav, ki obsegajo 89 odstotkov svetovnih uporabnikov interneta. Med njimi je 17 držav, vključno s Tajvanom in Japonsko, ocenila kot »svobodne«, 32 držav kot »delno svobodne«, 21 pa kot »nesvobodne«.

Poročilo navaja, da se je svetovna spletna svoboda zmanjšala že dvanajsto leto zapored, pri čemer so se najbolj poslabšale razmere v Rusiji, Mjanmaru, Sudanu in Libiji.