Tajvan vzpostavil predstavništvo v Somalilandu

0
1713
Foto: MOFA
Foto: MOFA

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu (吳 釗 燮) je 1. julija sporočil, da sta Tajvan in Somaliland februarja letos dosegla dogovor o ustanovitvi medsebojnih predstavništev. Za prvega tajvanskega predstavnika v Somalilandu je bil imenovan Lou Chen-hwa (羅震華), tajvanski svetovalec v Savdski Arabiji, za predstavnika na Tajvanu pa je Somaliland imenoval visokega uradnika Mohameda Omarja Hagija Mohamouda.

Somaliland, nekdanji britanski protektorat v vzhodni Afriki s 3.9 milijoni prebivalcev, je svojo neodvisnost razglasil leta 1991, ko so v Somaliji spopadi med rivalskimi klani prerasli v državljansko vojno. Od tedaj, so bile izvedene tri predsedniške volitve, Somaliland pa je postal znan kot svobodna, demokratična in nekoruptivna afriška država.

Tajvan in Somaliland se delita skupne vrednote, kot sta svoboda in demokracija. V duhu medsebojne pomoči bosta državi razširili sodelovanje na področjih kmetijstva, izobraževanja, energetike, ribištva, informacijske in komunikacijske tehnologije, rudarstva in javnega zdravja. Mednarodna skupnost Somalilanda ne priznava za državo, zaradi česar nima uradnih diplomatskih vezi z nobeno državo a ima kljub temu vzpostavljenih več kot 20 predstavništev v različnih državah, svoje sedeže pa imajo v Somalilandu Združeno kraljestvo, Turčija, Kanada, Evropska unija in Združeni narodi.