Vikend v znamenju zmajevih čolnov

0
1789
Foto: CNA
Foto: CNA

Festival Zmajevih čolnov (Dragon Boat Festival) je eden od treh večjih kitajskih praznikov, ki se praznuje na Tajvanu. Letošnji festival se je pričel 25. junija in se z današnjim dnem zaključuje.

Po legendi naj bi se veslanje v zmajevih čolnih začelo pred približno 2300 leti in obeležuje poklon kitajskemu pesniku in izgnanemu politiku Qu Yuanu (屈原), ki je obupan nad zatiranjem oblasti, storil samomor z utopitvijo v reki. Dirke s čolni naj bi bile organizirane, da bi bitja v vodi odvrnili od trupla, iz istega razloga so v vodo metali tudi zongzije, sladke ali slane riževe cmočke zavite v bambusove liste.

Poleg tekmovanja s čolni, se na dan festivala tradicionalno izvaja tudi t.i. uravnavanje jajc, saj naj bi bila tedaj gravitacijska sila, ki naj bi jajce držala pokonci, zaradi položaja Zemlje v sončnem sistemu, najmočnejša.

Na Tajvanu pa se je ta tradicija letos malce spremenila, saj so namesto jajc pokonci postavljali lubenice. Tako so meščani pred predsedniškim uradom v Tajpeju pokonci postavili 999 lubenic.