Tajvanski aktivist izpuščen iz kitajskega zapora

0
302
Prodemokratični aktivist Lee Ming-che (na sredini) je ob prihodu na Tajvan pospremljen v karanteno. Foto: CNA
Prodemokratični aktivist Lee Ming-che (na sredini) je ob prihodu na Tajvan pospremljen v karanteno. Foto: CNA

Tajvanski prodemokratični aktivist Lee Ming-che (李明哲), ki so ga po prestani petletni zaporni kazni zaradi »subverzije državne oblasti« v četrtek izpustili iz zapora na Kitajskem, je v petek zjutraj prispel na Tajvan.

47-letni Lee je izginil marca 2017, ko je iz Macaa odpotoval v kitajsko provinco Guangdong, da bi obiskal prijatelje. Deset dni pozneje so kitajske oblasti potrdile, da so ga aretirale zaradi suma »ogrožanja nacionalne varnosti Kitajske«.

V času aretacije je bil Lee uslužbenec na tajpejski univerzi Wenshan Community College. Vse od svojih študentskih let je bil Lee dejaven pri izmenjavi izkušenj Tajvana v demokraciji s kitajskimi državljani prek spletnih razprav in nudenju pomoči družinam zaprtih kitajskih disidentov.

Leejeva vrnitev je zaključek odmevnega primera, ki je pritegnil mednarodne medije in ga je tajvanska javnost pozorno spremljala.

Lee je prvi tajvanski državljan, ki je bil obtožen in obsojen zaradi subverzije državne oblasti na Kitajskem. Zaradi poslabšanih odnosov med Tajvanom in Kitajsko in pomanjkanja komunikacije, Lee ni mogel prejeti pomoči s strani tajvanskih oblasti. 

Njegova izkušnja je poudarila nevarnosti, s katerimi se srečujejo tajvanski državljani na Kitajskem, če se ugotovi, da so vpleteni v dejavnosti občutljive narave, saj Kitajska meni, da je Tajvan del njenega ozemlja.

Leeja so obtožili, da je sodeloval s kitajskim državljanom pri širjenju komentarjev, ki so napadali kitajsko komunistično partijo, kitajski politični sistem in kitajsko vlado ter spodbujali demokracijo v družbenih medijih in platformah za sporočila.

Lee je bil prvi predstavnik tuje nevladne organizacije, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje, potem ko je Kitajska januarja 2017 uvedla zakon o upravljanju dejavnosti nevladnih organizacij na ozemlju Kitajske. Zakon je interpretiran kot zatiranje tujih nevladnih organizacij na Kitajskem.