Tajvanski pianist zmagal na 1. mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana

0
237
Foto: Festival Ljubljana.
Foto: Festival Ljubljana.

Zmagovalec prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana je Tajvanec Kai-Min Chang, ki je s svojih tehničnim znanjem in interpretacijskimi sposobnostmi prepričal 9-člansko strokovno žirijo, ki ji je predsedovala Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Chang je pod taktirko dirigenta in pianista Ricarda Castra ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zaigral Koncert za klavir in orkester št.3 v d-molu, op. 30 skladatelja Sergeja Rahmaninova.

Tekmovanja z zahtevnim pianističnim repertoarjem se je udeležilo 22 pianistov iz 14 držav, rojenih med letoma 1992 in 2006. V finalu tekmovanja, ki je potekal v petek in soboto v Cankarjevem domu, je nastopilo šest pianistov. Drugo mesto je pripadlo Yuanfanu Yangu iz Združenega kraljestva, tretje pa Vladislavu Khandohiju iz Belorusije. V finalu so nastopili še Yangrui Cai s Kitajske, Roman Lopatinski iz Ukrajine in Kostandin Tashko iz Albanije.

Zmagovalec je prejel glavno nagrado 30.000 evrov in priložnost nastopa na 72. Ljubljana Festivalu ter Festivalu Emilia Romagna 2024. Prav tako bo prihodnje poletje na Floridi, v Cremoni in Ljubljani nastopil na recitalu s prejemnikom 1. nagrade Mednarodnega violinskega tekmovanja Elmar Oliveira 2023.