Skoraj 90 % Tajvancev nasprotuje političnemu zatiranju Kitajske: anketa

0
303
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Velika večina Tajvancev je proti kitajskemu dolgotrajnemu zatiranju Tajvana na mednarodnem prizorišču s taktiko vsiljevanja političnega okvira »ene Kitajske«, je dejal tajvanski Svet za zadeve celinske Kitajske (MAC) v sklicu na nedavno raziskavo.

Raziskava je pokazala, da 89,6 odstotka Tajvancev nasprotuje nenehnim poskusom Kitajske, da bi Tajvanu preprečila sodelovanje v mednarodnih organizacijah in dejavnostih.

Rezultati raziskave so bili objavljeni po odločitvi 75. Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), ki Tajvanu ni dodelila statusa opazovalca, in po izključitvi Tajvana iz Indo-pacifiškega gospodarskega okvira (IPEF), ki ga vodijo ZDA s trenutno 14 državami članicami v regiji.

Odkar je maja 2016 Demokratična napredna stranka (DPP) prevzela mandat, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zavrača vabila Tajvana, da bi slednji lahko sodeloval kot opazovalec v njenem organu oblikovanja politike, WHA, kot je to bilo že dovoljeno v letih 2009–2016, ko je na oblasti vladala stranka Kuomintang (KMT).

Stranka DPP namreč ni sprejela kitajskega predpogoja o sprejetju t.i. »konsenza iz leta 1992« s katerim bi se bila primorana strinjati z obstojem samo »ene Kitajske«. 

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da je večina Tajvancev »odločno proti« pekinškemu načelu ene Kitajske, ki ga Peking uporablja za izsiljevanje Tajvana na mednarodnem prizorišču.

Poleg tega 86,3 odstotka Tajvancev ne sprejema trditve Kitajske, da je le-ta sprejela ustrezne dogovore za sodelovanje Tajvana v globalnih zdravstvenih zadevah in da skrbi za vprašanja zdravja in blaginje, ki se nanašajo na prebivalce Tajvana.

Podobno, približno 89,3 odstotka Tajvancev ne odobrava kitajskega nasprotovanja vključitvi Tajvana v IPEF.