MOFA je hvaležna za podporo s strani tajvanskih zaveznikov in partnerjev

0
415
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanska vlada vključno s prebivalci Tajvana iskreno cenijo podporo zaveznikov in podobno mislečih partnerjev za njihovo podporo za sodelovanje Tajvana v Svetovni zdravstveni skupščini (WHA), ključnemu organu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je sporočilo Ministrstvo za zunanje zadeve.

Več kot 3800 političnih odločevalcev in prijateljev iz vlad 88 držav, zakonodajnih organov in mednarodnih organizacij je v letošnjem letu izrazilo podporo tajvanski pobudi za sodelovanje v okviru WHA.

Trinajst držav zaveznic je pozvalo WHO, naj povabi Tajvan, da se udeleži 75. srečanja WHA kot opazovalec. Podobne prošnje so izrazili predstavniki podobno mislečih partnerjev, vključno z Avstralijo, Kanado, Francijo, Nemčijo, Japonsko, Litvo, Luksemburgom, Novo Zelandijo, Češko, Združenim kraljestvom, ZDA in Malte.

Tudi voditelji vlad, ministri in uradniki z vseh koncev sveta so javno izrazili podporo Tajvanu. Med njimi so bili ameriški državni sekretar Antony Blinken, kanadski premier Justin Trudeau, japonski, češki in švedski zunanji ministri: Yoshimasa Hayashi, Jan Lipavsky in Ann Linde.

Prav tako so zunanji ministri, ki predstavljajo skupino sedmih vodilnih industrializiranih držav G7, že drugo leto zapored izdali sporočilo, ki je izrecno podprlo sodelovanje Tajvana v WHO in WHA, medtem ko so ministri za zdravje G7 prvič podali svojo javno podporo Tajvanu.

Zakonodajalci z vsega sveta so aktivno lobirali za tajvanski sedež v WHA, vključno z Evropskim parlamentom, parlamenti Danske, Nemčije, Luksemburga, Slovaške, Češke, Združenega kraljestva in ZDA.

Pismo kluba Formosa, ki je dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, generalnega direktorja WHO, pozvalo, naj odobri sodelovanje Tajvana, je podprlo več kot 1.500 parlamentarcev iz 34 držav,

medtem ko so mednarodne nevladne skupine, vključno s Svetovnim medicinskim združenjem in Združenjem evropskih novinarjev, izrazile podobno podporo.  

Ta naraščajoča podpora svetovne skupnosti dokazuje, da lahko svet doseže zdravje za vse samo z vključitvijo Tajvana v mednarodni sistem zdravstvenega upravljanja, je dejalo zunanje ministrstvo.