Tajvan in EU bosta vzpostavila platformo za spodbujanje sodelovanja na področju polprevodnikov

0
287
Ministrica za gospodarstvo Wang Mei-hua. Foto: CNA.
Ministrica za gospodarstvo Wang Mei-hua. Foto: CNA.

Tajvan in Evropska unija (EU) sta se v četrtek med virtualnim trgovinskim srečanjem na visoki ravni dogovorila za vzpostavitev platforme za nadaljnje spodbujanje dvostranske trgovine in sodelovanja, predvsem v sektorju polprevodnikov.

Glede na sporočilo Urada za zunanjo trgovino (BOFT) sta letnemu dialogu o trgovini in naložbah med EU in Tajvanom sopredsedovala gospodarski minister Wang Mei-hua (王美花) in Sabine Weyand, generalna direktorica za trgovino pri Evropski komisiji.

Obe strani sta se dotaknili vrste vprašanj, povezanih z dobavno verigo polprevodnikov, industrijo vetrne energije na morju ter sanitarnimi in fitosanitarnimi (SPS) ukrepi.

Izmenjali so tudi stališča o vzpostavitvi platforme za nadaljnje spodbujanje sodelovanja pri strateških vprašanjih, kot so trgovina, naložbe, raziskave in inovacije, zlasti glede dobavne verige polprevodnikov.

Tajvansko ministrstvo za gospodarske zadeve je marca letos poslalo strokovnjake v Litvo, Slovaško in Češko, da bi se bolje seznanili z lokalno industrijo.

Tajvan bo še naprej deloval kot zaupanja vreden partner v svetovni industriji polprevodnikov in bo pomagal stabilizirati odpornost dobavne verige, je dejala ministrica Wang v sporočilu.

Nadalje je omenila, da je razvoj vetrne energije na morju pomembna politika tajvanskega energetskega prehoda, vlada pa bo evropskim razvijalcem obnovljive energije pomagala premagati vse ovire, na katere se lahko srečajo pri svojem delovanju na Tajvanu.

Po podatkih BOFT je EU peta največja trgovinska partnerica Tajvana z dvostransko trgovino, ki je leta 2021 dosegla 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je 32,45 odstotka več kot v letu 2020.

V smislu naložb je EU največji vir tajvanskega tujega kapitala. Od leta 2016 so se močno povečale tudi tajvanske naložbe v EU, ki so dosegle približno 5,42 milijarde ameriških dolarjev, kar predstavlja 66,8 odstotka vseh tajvanskih naložb v EU.