Minister za zunanje zadeve Wu v skupnem intervjuju za evropske medije

0
182
Foto: Taiwan Today, MOFA.
Foto: Taiwan Today, MOFA.

Z razvojem asimetričnih strategij Tajvan krepi svoje samoobrambne zmogljivosti za odvračanje kitajske agresije in za obrambo svojih demokratičnih vrednot, je dejal tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu v pogovoru s 15 evropskimi mediji v začetku tega meseca, vključno za slovenski portal 24ur.com.

Minister Wu je dejal, da kljub stalnim grožnjam s strani Kitajske, vojna ni ne neizbežna ne neizogibna, in dodal, da si Tajvan po najboljših močeh prizadeva preprečiti konfrontacijo v Tajvanski ožini. Rusko-ukrajinska vojna je pokazala, da lahko avtoritarni režim po mili volji napade demokratično vladajočo državo, česar se Tajvan dobro zaveda.

Po ministrovih besedah ima Tajvan ključno vlogo v svetovni verigi polprevodnikov, Tajvanska ožina pa je bistvenega pomena za mednarodno pomorsko plovbo. Vojna v regiji bi močno prizadela Tajvan, Kitajsko ter svetovno gospodarstvo, kar bi imelo katastrofalne posledice za vse.

Mir in stabilnost v Tajvanski ožini so ključni za ohranjanje svetovne varnosti in blaginje, je dejal minister Wu in dodal, da upa, da bodo evropski voditelji kitajskim oblastem poslali odločno sporočilo, da nasprotujejo vsakršnim poskusom enostranske spremembe statusa quo s silo ali prisilo.

Wu je ob sklicevanju na kitajsko gospodarsko prisilo, kot je prepoved izvoza sadja iz Tajvana, evropske države pozval, naj bodo previdne pri trgovanju s Kitajsko in sprejmejo ustrezne strategije za morebitne pritiske, ki bi jih Kitajska lahko izvajala.