Tajvan na vrhu azijske lestvice globalnega indeksa človekove svobode

0
217
Foto: Taiwan Today.
Foto: Taiwan Today.

V najnovejšem letnem poročilu o indeksu človekove svobode, ki sta ga 19. decembra skupaj objavila ameriški Inštitut Cato in kanadski Inštitut Fraser, je bil Tajvan uvrščen na 12. mesto med 165 ocenjevanimi državami in ozemlji.

Na podlagi 86 različnih kazalnikov državljanskih svoboščin, ki so razvrščeni v dveh glavnih kategorijah: osebna svoboda in ekonomska svoboda. Na lestvici od 0 do 10, kjer 10 pomeni največjo svobodo, je Tajvan dosegel oceno 8,56, kar je precej nad svetovnim povprečjem 6,75 in državo uvršča na prvo mesto v Aziji.

Prvih pet mest na svetu so zasedle Švica, Nova Zelandija, Danska, Irska in Estonija. Tajvanska azijska soseda Japonska se je uvrstila na 16. mesto, Južna Koreja na 28. in Singapur na 42. mesto.

Poročilo navaja, da se je človekova svoboda po pandemiji Covida-19 močno poslabšala. Skoraj 90 odstotkom svetovnega prebivalstva so se svoboščine občutno zmanjšale na področjih, kot so pravna država, svoboda gibanja, izražanja, združevanja in zbiranja ter svoboda trgovanja.