MOFA pozdravlja podporo Tajvanu s strani zunanjih ministrov G7

0
322
Foto: photothek.de/Federal Foreign Office.
Foto: photothek.de/Federal Foreign Office.

V sporočilu zunanjih ministrov skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7), ki so se srečali med 12. in 14 majem v Nemčiji, je zapisano: »Poudarjamo pomen miru in stabilnosti v Tajvanski ožini ter spodbujamo mirno reševanje vprašanj. Prav tako podpiramo smiselno sodelovanje Tajvana v skupščini Svetovne zdravstvene organizacije in tehničnih srečanjih. Mednarodna skupnost bi morala imeti možnost, da pridobi izkušnje vseh partnerjev.«

Sporočilo podpore Tajvanu je izdano v luči priprav na 75. skupščino SZO, ki bo potekala od 22. do 28. maja v Ženevi.

Tajvansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta mir in stabilnost v Tajvanski ožini osrednji vprašanji v regiji in po vsem svetu, kar je razvidno iz izjav številnih voditeljev držav. 

Kot odgovorna indopacifiška država bo Tajvan še naprej sodeloval s podobno mislečimi partnerji, kot je G7, z namenom da poglobi sodelovanje osnovano na skupnih demokratičnih načelih, in da okrepi odpornost svetovnega demokratičnega zavezništva ter zagotovi regionalni mir, stabilnost, blaginjo in globalno zdravstveno varnost v obdobju po pandemiji, so sporočili z ministrstva.

https://twitter.com/MOFA_Taiwan/status/1525986897734303744?cxt=HHwWgIDUtfO_sq0qAAAA