Rezultati ameriških volitev ne bodo spremenili kitajskega stališča do Tajvana

0
1289
Foto: CNA
Foto: CNA

Tajvanski svet za celinske zadeve (MAC) je dejal, da bo Kitajska kljub ameriški zamenjavi vlade najverjetneje še naprej uresničevala svoj cilj združitve s Tajvanom z uporabo vojaške taktike zastraševanja.

V poročilu o vplivu ameriških volitev na odnose med Tajvanom in Kitajsko je MAC dejal, da je za Kitajsko vprašanje Tajvana ključno v njenih odnosih z ZDA.

Zato si bo Kitajska še naprej prizadevala, da bi preprečila vpletanje ZDA v Tajvanski ožini in spodkopala njene odnose s Tajvanom. Peking bo najverjetneje izostril taktiko vojaškega zastraševanja in okrepil »proces združitve ene Kitajske«, še piše v poročilu.

Poleg nedavnih vdorov kitajskih vojaških letal v tajvanski zračni prostor (ADIZ) bo najbrž mogoče opaziti tudi druge kitajske taktike s katerimi bo želela prisiliti Tajvan, da sprejme njen politični okvir.

Kljub temu, se bodo odnosi med Tajvanom in ZDA še naprej poglabljali, tako v smeri ohranjanja regionalne varnosti, kot tudi na področjih kot so gospodarstvo in trgovina, znanost in tehnologija ter sodelovanju pri ukrepih za preprečevanje epidemij.

Glede vprašanja odnosov med ZDA in Kitajsko poročilo navaja, da bodo slednji še naprej ključen dejavnik vpliva na regionalno varnost ter globalno politično in gospodarsko strukturo, medtem ko se njuno dolgoletno tekmovanje z novo ameriško administracijo ne bo prenehalo.

Peking bi moral skrbno oceniti razmere v ZDA in poskušati preoblikovati trend dvostranskih odnosov, je zapisano v poročilu.

Tajvan bo medtem utrdil svoje stališče v skladu z načeli demokracije in svobode ter si še naprej prizadeval za ohranjanje miru in stabilnosti po Tajvanski ožini, pri čemer bo situacijo skrbno obvladoval, so sporočili iz MAC.

V trilateralnih odnosih bodo ZDA verjetno nadaljevale v splošni smeri zadrževanja Kitajske, do Tajvana pa bodo ostale prijazne.