Tajvan in Nemčija podpisala sporazum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju

0
174
Nemška zvezna ministrica za izobraževanje in raziskave Bettina Stark-Watzinger in tajvanski minister Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo (NSTC) Wu Tsung-tsong (吳政忠). Foto: CNA.
Nemška zvezna ministrica za izobraževanje in raziskave Bettina Stark-Watzinger in tajvanski minister Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo (NSTC) Wu Tsung-tsong (吳政忠). Foto: CNA.

Tajvan in Nemčija sta v torek podpisala sporazum o znanosti in tehnologiji, ki mu je prisostvovala nemška ministrica za izobraževanje Bettina Stark-Watzinger s 14-člansko delegacijo. 

»V veliko veselje in čast mi je, da sem prva ministrica, ki vodi strokovni vladni resor in je po 26 letih obiskala Tajvan,« je v Tajpeju dejala Stark-Watzinger. Medtem ko je Tajvan obiskalo že več nemških parlamentarnih delegacij, je obisk ministrice prvi uradni obisk nemške vlade po 26 letih.

Stark-Watzingerjeva je dejala, da je cilj sporazuma, ki temelji na demokraciji, preglednosti, odprtosti in drugih skupnih vrednotah, okrepiti razvoj in inovacije na področju znanstvenoraziskovalnega sodelovanja, ustvariti dodano vrednost za obe državi in se spopasti z globalnimi izzivi. 

V začetku leta je Tajvan obiskala skupina 20 nemških strokovnjakov, ki so na potovanju sklenili, da bosta obe strani okrepili sodelovanje na področju vodikovega goriva.

V skladu s sporazumom bosta Tajvan in Nemčija okrepila sodelovanje na področjih, kot so aplikacije umetne inteligence, polprevodniki, oblikovanje integriranih vezij, avtomobilizem, vodikova energija in izobraževanje, ter učenju kitajskega jezika.

Tajvanska industrija proizvodnje polprevodnikov in embalaže je vodilna na svetu z več kot 50-odstotnim tržnim deležem. Tajvan tudi dejavno razvija lastno industrijo oblikovanja integriranih vezij, medtem ko je Nemčija vodilna v avtomobilski in biotehnološki industriji.

Tajvanski minister Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo (NSTC) Wu Tsung-tsong (吳政忠) je obisk nemške ministrice označil za »zgodovinski dogodek« in izhodišče, da obe državi okrepita sodelovanje na področju znanosti in tehnologije.