Tajvan in Kosovo ustanovila parlamentarni skupini za krepitev dvostranskih vezi

0
389
Foto: Lo Chih-cheng, Facebook.
Foto: Lo Chih-cheng, Facebook.

V ponedeljek med videokonferenčno povezavo sta Tajvan in Kosovo istočasno ustanovili parlamentarni skupini prijateljstva. Tajvansko skupino prijateljstva sestavlja 39 poslancev iz različnih strank, predseduje pa ji poslanec Demokratske napredne stranke (DPP) Lo Chih-cheng (羅致政), skupaj s podpredsednikom Ho Chih-weijem (何志偉).

Odločitev o ustanovitvi skupine prijateljstva je bila sprejeta po tem, ko je odbor kosovske skupščine za zunanje zadeve 15. junija letos potrdil predlog za ustanovitev parlamentarne skupine za razvoj prijateljstva s Tajvanom. 

Lo je pozdravil ustanovitev prve skupine prijateljstva z balkanskim narodom v zakonodajnem yuanu in dejal, da videokonferenca predstavlja prelomnico v razvoju odnosov med parlamentarci na Tajvanu in Kosovu. Državi povezujeta skupne stvari, kot so prizadevanje za suverenost in demokratične vrednote ter boj za gospodarsko preživetje in mednarodno priznanje, je dodal Lo.

Ko je Kosovo leta 2008 uradno razglasilo neodvisnost od Srbije, je bil Tajvan med peščico držav, ki so takoj priznale njegovo neodvisnost. Podpredsednica kosovske poslanske skupine, Blerta Deliu-Kodra, je v svojem govoru na virtualnem srečanju dejala, da je prostora za razširitev kosovsko-tajvanskih izmenjav veliko, in da ustanovitev obeh parlamentarnih skupin prijateljstva predstavlja pomemben korak v razvoju dvostranskih odnosov.

Najpomembneje je, da se bosta Kosovo in Tajvan kot demokratični državi druga ob drugi borili proti avtoritarizmu, je dodala Deliu-Kodra.

Med videokonferenco sta se skupini dogovorili za okrepitev prizadevanj pri izvajanju parlamentarnih izmenjav ter pospeševanju gospodarskega in poslovnega sodelovanja ter medosebnih izmenjav.