Dokumentarni film o ozadju za tajvanskim olimpijskim imenom »Kitajski Tajpej«

0
61
Foto: CNA.
Foto: CNA.

V nasprotju z večino držav Tajvan ne more uporabljati imena svoje države za nastop na olimpijskih igrah ali drugih velikih mednarodnih športnih dogodkih. 

Namesto tega sodeluje pod vzdevkom »Kitajski Tajpej« kar povzroča zmedo in vzbuja radovednost. Ameriški režiser Garret Clarkej se je odločil, da to temo razišče v svojem novem kratkem dokumentarnem filmu What’s in a name? A Chinese Taipei Story

Clarke je za tiskovno agencijo CNA povedal, da ga je k snemanju dokumentarca spodbudilo dejstvo, da je poimenovanje »Kitajski Tajpej” precej čudno.

V dokumentarnem filmu, ki je na voljo na medijski platformi TaiwanPlus, Clarke preučuje izvor imena in raziskuje, kaj o njem menijo Tajvanci. »Tajvanci si želimo, da bi na športnih prireditvah imeli ime svoje države,« je dejal eden od več kot 20 vprašanih Tajvancev. Če bi tajvanski športniki lahko sodelovali na športnih prireditvah pod imenom »Tajvan«, bi to pomenilo, da je Tajvan suverena in neodvisna država, je dejal in dodal, da »seveda Kitajska tega ne bi nikoli dovolila«.

Nobenemu od vprašanih ni bilo všeč ime »Kitajski Tajpej«, vendar je po Clarkovih besedah večina razumela zaplete v ozadju kompromisnega imena. »Če bi spremenili ime, a potem ne bi mogli sodelovati na olimpijskih igrah, novo ime ne bi imelo nobenega pomena,« je dejal nekdanji tajvanski športnik.

Clarke, ki je 18 let živel na Tajvanu, je dejal, da želi ljudem pomagati razumeti kako močan je kitajski vpliv na Tajvan, vključno z vprašanji v zvezi z imenom Tajvana na olimpijskih igrah. Če razpravo razširimo na šport, ki je za večino ljudi bolj zanimiva tema kot politika ali zgodovina, je lažje prikazati te »nesmisle, ki jih morajo Tajvanci prenašati«, je dejal režiser. 

Kitajska uporablja svoj pomemben vpliv na Združenih narodih in Mednarodnem olimpijskem komiteju s katerim  svobodni državi vsiljuje svoj avtoritarizem. Naziv »Kitajski Tajpej« je jasen primer vpliva, čemur bi morali nasprotovati vsi, ki podpirajo demokracijo in svobodo, je dodal Clarke.

Ker se bodo letošnje olimpijske igre v Parizu začele v petek, Clarke upa, da bodo športni navdušenci, ko jih bo ob tekmovanju tajvanskih športnikov zanimalo ime »Kitajski Tajpej«, lahko našli ta spletni video.