Mednarodni olimpijski komite pozvan, naj namesto imena »Kitajski Tajpej« dovoli ime »Tajvan«

0
37
Foto: Tajvanski športniki med odprtjem olimpijskih iger v Parizu mahajo s kompromisno zastavo, CNA.
Foto: Tajvanski športniki med odprtjem olimpijskih iger v Parizu mahajo s kompromisno zastavo, CNA.

Formoška zveza za javne zadeve (FAPA) in več kot ducat drugih skupin je v pismu pozvalo Mednarodni olimpijski komite (MOK), naj tajvanski športni ekipi dovoli, da tekmuje pod imenom »Tajvan« in ne kot »Kitajski Tajpej«.

Pismo je bilo naslovljeno na predsednika MOK Thomasa Bacha in člane izvršnega odbora MOK ter poslano le dva dni pred zaključkom poletnih olimpijskih iger 2024 v Parizu. »Tajvan je neodvisna, suverena država in to je že dolgoletni ‘status quo’,« je v izjavi navedel predsednik FAPA Kao Su-mei (林素梅) in zatrdil, da ima tajvanska olimpijska ekipa »pravico ponosno tekmovati pod imenom ‘Tajvan’«.

»MOK je v očitnem nespoštovanju načel ‘nediskriminacije’ in ‘politične nevtralnosti’, zapisanih v olimpijski listini, prisilil tajvansko ekipo, da uporablja žaljivo ime ‘Kitajski Tajpej’, kar spodkopava tajvansko neodvisno državnost in nacionalno dostojanstvo,« je dejal Kao in kritiziral Kitajsko, ki še naprej ustrahuje Tajvan in izvaja politični pritisk na MOK.

Nepoštene omejitve za Tajvan so se razširile tudi na navijače, saj so predmeti, ki vsebujejo besedo »Tajvan« nerazumno prepovedani in so na silo iztrgani tajvanskim navijačem. FAPA in druge organizacije ostro obsojajo ta nasilna dejanja, ki ne le kršijo olimpijski duh in načela določena v Olimpijski listini, temveč posegajo tudi v svobodo govora tajvanskih gledalcev na olimpijskih igrah, je navedeno v pismu.

Ime ‘Kitajski Tajpej’ lažno nakazuje, da je Tajvan del Kitajske (LRK), čeprav LRK na Tajvanu ni vladala niti en dan, so zapisali. Ime ‘Kitajski Tajpej’ je bilo določeno s sporazumom iz Lozane marca 1981 in je tajvanskim športnikom omogočilo, da so lahko tekmovali na olimpijskih igrah.