Tajvan obsodil kitajske vojaške vaje za nerazumne provokacije

0
15
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvansko ministrstvo za nacionalno obrambo je obsodilo Kitajsko zaradi njenih »nerazumnih« in »provokativnih« dejanj, potem ko je ta objavila, da je začela izvajati vojaške vaje v okolici Tajvana kot »strogo opozorilo« tistim, ki spodbujajo neodvisnost Tajvana. Ministrstvo je ostro obsodilo kitajsko ravnanje in sprejelo konkretne ukrepe za zaščito tajvanske svobode, demokracije in obrambo suverenosti. 

Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) je v ponedeljek sporočila, da je v Tajvanski ožini ter na območjih severno, južno in vzhodno od Tajvana začela izvajati vojaške vaje »Joint Sword-2024B«, v katerih sodelujejo vojska, mornarica, letalstvo in raketne sile.

Kitajska je vojaške vaje napovedala štiri dni po tem, ko je predsednik Lai Ching-te imel nagovor ob tajvanskem nacionalnem dnevu, v katerem je dejal, da Kitajska »nima pravice zastopati Tajvana«, in ponovno poudaril, da si obe strani Tajvanske ožine »nista podrejeni«. Predsednik Lai je v nagovoru sicer poudaril svojo trdno odločenost, da ohrani mir in stabilnost v Tajvanski ožini, in se obenem zavzel za sodelovanje s Kitajsko pri reševanju podnebnih sprememb in preprečevanju epidemij.

Tajvansko ministrstvo navaja, da je kitajska komunistična partija tista, ki dejansko povečuje napetosti ter spodkopava mir in stabilnost v Tajvanski ožini, in dodaja, da bo tajvanska vojska še naprej krepila svojo sposobnost odvračanja, da bi zagotovila nacionalno varnost. 

Tajvanski svet za celinske zadeve (MAC) je medtem vojaške vaje označil za »odkrito provokacijo«, ki dokazuje, da je kitajska t.i. »globalna varnostna pobuda« iz leta 2022 zgolj »laž«. MAC »odločno obsoja« dejanja Pekinga, ki škodujejo regionalni varnosti in uničujejo status quo v Tajvanski ožini, in dodaja, da se Tajvan zaradi kitajskih vojaških groženj ne bo uklonil ali podredil.