Tajpej se je z nazivom »Skriti dragulj« uvrstil na 10. mesto najboljših mest za življenje na svetu

0
301
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Taipei je bil v letni raziskavi urednikov britanske revije Monocle o globalnih zadevah in življenjskem slogu razglašen za 10. najboljše mesto na svetu glede na kakovost življenja.

Raziskava, ki bo objavljena v naslednji izdaji revije, je izbrala 25 najboljših mest na svetu na osnovi kriterijev kot so življenjski stroški, maloprodaja, gostoljubje, kultura, dostop do zelenih površin, ter glede na ocene povratnih informacij dopisnikov revije.

Za najboljše mesto je raziskava uvrstila Kopenhagen na Danskem, sledili so Zürich, Lizbona, Helsinki in Stockholm. Med azijskimi mesti je višje od Tajpeja ocenjen le Tokio, ki je zasedel šesto mesto.

»Tajpej je subtropska oaza, polna osupljivih pohodniških poti in pohodnih mestnih ulic,« je mesto opisal članek v reviji, ki je mesto opisal kot »skriti azijski dragulj.«

Mesto je znano po »mamljivih stojnicah s hrano, ki so odprte 24 ur na dan in zgodnjim potnikom ali nočnim sovam nudijo poceni sklede riža in rezancev,« so zapisali.

Raziskava je pohvalila Tajpej zaradi nizke stopnje kriminala in vrhunskega zdravstvenega sistema pa tudi zaradi priročnega javnega prevoza in poceni življenjskih stroškov.

Članek je poudaril tudi način, kako se narava »ugnezdi« v mestno okolje Tajpeja, pri čemer je navedel vrtove, ki jih imajo številni prebivalci na svojih balkonih, in prakso mestne vlade, da drevesa označujejo s kodami QR, da jih ljudje lažje prepoznajo.

V zvezi s pomanjkljivostmi je članek navedel premalo varno prečkanje cest in zastareli bančni sistem. 

Foto: Sprehajalci v nacionalnem parku Yangmingshan.
Foto: Sprehajalci v nacionalnem parku Yangmingshan.

V zaključku članek navaja, da so meje Tajvana še vedno zaprte za turiste zaradi omejitev Covida-19, čeprav je vlada že najavila sprostitve.