Nova študija ugotavlja, da lahko primerna prehrana s sadjem in zelenjavo podaljša pričakovano življenjsko dobo

0
18
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Po ugotovitvah nedavne tajvanske študije lahko zdrava prehrana, ki vključuje vsaj štiri obroke sadja in zelenjave na teden, podaljša pričakovano življenjsko dobo na Tajvanu v povprečju za 3,25 leta. 

Prehrana s sadjem in zelenjavo je bila med petimi dejavniki življenjskega sloga v raziskavi, ki so jo izvedli na Medicinski univerzi v Tajpeju (TMU). Kot je povedal Lo Wei-cheng (羅偉成), izredni profesor za javno zdravje, so v študiji preučili, kako lahko prehrana, kajenje, uživanje alkohola, telesna dejavnost in telesna teža vplivajo na pričakovano življenjsko dobo prebivalcev Tajvana. 

Analizirali so podatke 19.893 posameznikov, starih 30 let in več, njihova povprečna starost pa je bila 48,8 leta. V srednjem obdobju spremljanja, ki je trajalo 15,6 leta, je umrlo 3.815 udeležencev, je razvidno iz poročila. V študiji je bilo upoštevanih pet dejavnikov življenjskega sloga: kajenje, uživanje alkohola, telesna dejavnost v prostem času, uživanje sadja in zelenjave ter dejavnik telesne teže, ki ga predstavlja indeks telesne mase (ITM), je navedeno v izjavi. Udeleženci, ki so sprejeli zdrave odločitve na vseh petih področjih, so imeli v povprečju 7,13 leta daljšo pričakovano življenjsko dobo. 

V poročilu je navedeno, da študija sicer ni preučevala učinkov vnosa določenih živil in hranilnih snovi, vendar je količina zaužitega sadja in zelenjave deloma nakazovala zdravost prehrane. Udeleženci, ki niso nikoli kadili, so pridobili dodatnih 2,31 leta življenjske dobe, tisti, ki so bili telesno aktivni, 1,85 leta, nepivci in lahki pivci alkohola pa 1,62 leta. 

Za osebe, ki so vzdrževale normalen indeks telesne mase se je življenjska doba povečala le minimalno, za 0,72 leta. Vendar je raziskovalna skupina ugotovila, da so ljudje s prekomerno telesno težo porabili 21,1 odstotka več za zdravstveno varstvo kot tisti, ki so svojo težo ohranjali v mejah.