Češka okrepila tehnološko sodelovanje s Tajvanom

0
236
Foto: Taiwan Today.
Foto: Taiwan Today.

Tajvanska delegacija Nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo je obiskala Češko s ciljem vzpostavitve uradnega meddržavnega sodelovanja na področju znanosti in tehnologije.

Skupina, ki jo vodi minister Wu Tsung-tsong, se je 24. novembra v Pragi udeležila ustanovitve Centra za odpornost oskrbovalne verige na Karlovi univerzi. Med drugimi pomembnimi udeleženci so se dogodka udeležili tudi predsednik češkega senata Miloš Vystrčil, predsednica češke poslanske zbornice Marketa Pekarova Adamova, predsednik tajvanske nacionalne univerze Chengchi Li Tsai-yen in rektorica Karlove univerze Milena Kralickova.

Wu je v svojem nagovoru dejal, da je stabilnost dobavne verige polprevodnikov ključnega pomena za varnost in blaginjo Tajvana, Evrope in celotnega sveta, ter dodal, da bo vse pomembnejšo vlogo igrala  generativna umetna inteligenca. Tajvan je že začel povezovati čipe in generativno umetno inteligenco ter tehnologijo uporablja na različnih področjih. Tajvan je pripravljen svoje izkušnje na tem področju deliti s Češko, je dodal Wu.

Po slovesnosti ob odprtju centra se je Wu srečal s češko ministrico za znanost, raziskave in inovacije Heleno Langsadlovo, s katero sta med drugim izmenjala mnenja o polprevodnikih in vesoljski tehnologiji.