57. podelitev nagrad zlati konj

0
1318
Foto: Tajvanski režiser Hou Hsiao-hsien prejema nagrado za življenjsko delo (CNA).
Foto: Tajvanski režiser Hou Hsiao-hsien prejema nagrado za življenjsko delo (CNA).

V Tajpeju je svečano potekala 57. podelitev nagrad zlati konj na kateri so izbrali najboljše kitajsko govoreče filme posnete v zadnjih 12 mesecih.

Nagrada zlati konj ustanovljena leta 1962 velja za eno najprestižnejših v kitajsko govoreči filmski industriji. Spektakularni podelitvi, ki je privabila mnoge domače in tuje slavne obraze, je predsedoval z oskarjem nagrajeni režiser Ang Lee.

Zmagovalec večera je bil film »My Missing Valentine«, saj je prejel kar pet nagrad v kategorijah za najboljšo režijo, montažo filma, pripovedni film, izvirni scenarij in vizualne učinke. 119-minutna romantična komedija sledi potovanju poštne uslužbenke, ki se na Valentinovo veseli sanjskega zmenka, a se zbudi in ugotovi, da je dan pravzaprav že minil.

81-letna igralka Chen Shu-fang je domov odnesla vodilno in stransko nagrado za svoje nastope v »Little Big Women« in »Dear Tenant«. Še en vrhunec dogodka je bila podelitev nagrade za življenjsko delo priznanemu tajvanskemu režiserju Hou Hsiao-hsienu. Hou je leta 1989 s filmom »The City of Sadness« osvojil svojega prvega zlatega konja za najboljšo režijo in zlatega leva na beneškem filmskem festivalu.

Še en vrhunec dogodka je bila podelitev nagrade za življenjsko delo priznanemu tajvanskemu režiserju Hou Hsiao-hsienu. Hou je leta 1989 s filmom »The City of Sadness« osvojil svojega prvega zlatega konja za najboljšo režijo in zlatega leva na beneškem filmskem festivalu. 73-letnik je prejel že številna priznanja, med drugim za najboljšo režijo na francoskem filmskem festivalu v Cannesu leta 2015 za film »The Assassin«.