Predsednik tajvanskega parlamenta se je v Pragi srečal s predsednico spodnjega doma češkega parlamenta

0
307
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Tajvanska delegacija zakonodajne veje oblasti pod vodstvom predsednika You Si-kuna (游錫堃) se je v sredo 20. julija v Pragi sestala z Markéto Pekarovo Adamovo, vodjo spodnjega doma češkega parlamenta.

Adamová je dejala, da je češka nova vlada sodelovanje s Tajvanom vključila v svoj politični program.

Opozorila je, da je odbor za zunanje zadeve spodnjega doma predlagal resolucijo, ki podpira sodelovanje Tajvana v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), in dodala, da dve tajvanski banki – Taiwan Cooperative Bank in Export-Import Bank of the Republic of China – načrtujeta vzpostavitev svojih podružnic na Češkem.

Adamová je izrazila tudi podporo vzpostavitvi direktnih letov med Tajvanom in Češko.

Tajvanska zastava obešena na poslopju praške poslanske zbornice. Foto: CNA.
Tajvanska zastava obešena na poslopju praške poslanske zbornice. Foto: CNA.

Delegacija je obiskala tudi zgornji dom češkega parlamenta, da bi se poklonili pokojnemu Jaroslavu Kuberi, ki je bil od leta 2018 do 2020 predsednik češkega senata. 

Kubera je umrl zaradi srčnega infarkta januarja 2020, še preden bi lahko februarja istega leta uresničil svoj načrt obiska Tajvana. Po poročanju čeških medijev je Kubera nenadno umrl po tem, ko je prejel več grozilnih sporočil s kitajskega veleposlaništva in češkega predsednika Miloša Zemana glede njegove načrtovane poti na Tajvan.