V Tajvanu ni prostora za kitajsko agresijo: podpredsednica Evropskega parlamenta

0
261
Podpredsednica Evropskega parlamenta Nicola Beer (četrta desno), namestnik tajvanskega zunanjega ministra Tien Chung-kwang (田中光, tretji levo) in drugi uradniki. Foto: CNA.
Podpredsednica Evropskega parlamenta Nicola Beer (četrta desno), namestnik tajvanskega zunanjega ministra Tien Chung-kwang (田中光, tretji levo) in drugi uradniki. Foto: CNA.

V demokratičnem Tajvanu ni »prostora za kitajsko agresijo,« je ob tridnevnem obisku Tajvana dejala podpredsednica Evropskega parlamenta (EP) Nicola Beer in dodala, da je napočil čas, da se Evropa trdno postavi  na stran Tajvana, ki je prav tako član »družine demokracij«.

»Razcvet Tajvana je razcvet Evrope,« je dejala Beerova in dodala, da si Evropa ne bo zatiskala oči pred kitajsko grožnjo Tajvanu. Evropa ne bo naivna glede namer Pekinga do Tajvana, kot je bila v primeru Hongkonga, »za Tajvan ne bomo prepozni,« je dodala. 

Beerova je prva podpredsednica EP, ki je uradno obiskala Tajvan. Sestala se je s predsednico Tsai Ing-wen (蔡英文), premierjem Su Tseng-changom (蘇貞昌), namestnico predsednika zakonodaje Tsai Chi-chang (蔡其昌), ministrico brez listnice Audrey Tang (唐鳳) in ministrom za celinske zadeve Chiu Tai-sanom (邱太三), so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MOFA).

Tajvansko zunanje ministrstvo je Beerovo pozdravilo kot pomembno prijateljico Tajvana in pohvalilo njena prizadevanja za krepitev vezi med Evropsko unijo in Tajvanom ter podporo sodelovanju Tajvana pri Svetovni zdravstveni skupščini (WHO) in drugih mednarodnih organih.

Podpredsednica EP bo na svojem prvem obisku Tajvana raziskala tudi možnosti za oblikovanje dobavnih verig za dvosmerno visokotehnološko sodelovanje.