Evropski parlament sprejel resolucijo v podporo Tajvanu

0
247
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Evropski parlament je v četrtek z veliko večino sprejel nezavezujočo resolucijo v podporo Tajvanu, v kateri poziva k povečanju tajvanske varnosti s krepitvijo otoškega “silicijevega ščita”.

Resolucija o razmerah v Tajvanski ožini je bila sprejeta na plenarnem zasedanju s 424 glasovi za in 14 glasovi proti.

V resoluciji je poudarjeno, da je Tajvan ključnega pomena za svetovno dobavno verigo ključnih visokotehnoloških sektorjev, zlasti polprevodnikov, zato je Evropski parlament pozval Evropsko komisijo in Evropsko službo za zunanje delovanje (ESZD), naj čim prej začneta pripravljati sporazum o odporni dobavni verigi s Tajvanom, ki bi ohranil varnost Tajvana s krepitvijo njegovega »silicijevega ščita«.

Pozval je tudi druge države članice, ki še nimajo trgovinskega urada na Tajvanu, naj sledijo zgledu Litve, katere urad trgovinskega predstavnika v Tajpeju je začel delovati septembra, in okrepijo svoje odnose s Tajvanom.

Evropski parlament je v dokumentu izrazil trdno solidarnost s prebivalci Tajvana, hkrati pa je pozdravil »preudaren in odgovoren« odziv tajvanskih oblasti in političnih voditeljev na provokacijo Ljudske republike Kitajske (LRK).

V poročilu je navedeno, da je LRK po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi 2. in 3. avgusta z obsežnimi vojaškimi vajami okrepila svoje večletno vojaško ustrahovanje Tajvana na raven brez primere.

Evropski parlament je tudi poudaril, da verjame, da lahko geste podpore, kot so parlamentarni obiski, pripomorejo k odvračanju agresije s strani LRK, in poudaril, da namerava v prihodnje na Tajvan poslati uradne parlamentarne delegacije.

Priporočil je tudi okrepljeno gospodarsko, znanstveno, kulturno in politično sodelovanje med EU in Tajvanom.

Parlament v resoluciji tudi poziva Evropsko službo za zunanje delovanje in Komisijo, naj razmislita o skupnem vlaganju v partnerstva med evropsko iniciativo Global Gateway in tajvansko New Southbound Policy, da bi spodbudili trgovinske in politične odnose ter stabilnost v indo-pacifiški regiji.

Prav tako poziva Evropsko komisijo, naj spremeni ime Evropskega urada za gospodarstvo in trgovino v Tajpeju, da bo odražalo širok obseg dvostranskih vezi.

To je bila že sedma resolucija ali poročilo, ki je bilo naklonjeno Tajvanu in ga je Evropski parlament sprejel v letu 2022.

Čeprav resolucija Evropskega parlamenta ni zavezujoča za Evropsko komisijo, ki je glavni izvršilni organ EU, bi slednja ob sprejetju pomenila prelomni napredek v vezeh med Tajvanom in Evropo.