ZDA in EU podpirajo globalno vlogo Tajvana, Kitajsko pa pozivajo k zadržanosti

0
17
Foto: CNA.
Foto: CNA.

Združene države Amerike in Evropska unija so po pogovorih na visoki ravni o Kitajski in Indo-pacifiku v sredo izdale skupno izjavo, v kateri so podprle mednarodno sodelovanje Tajvana in pozvale Kitajsko k zadržanosti v Tajvanski ožini.

V izjavi sta predvsem izpustili politiko »ene Kitajske«, kar je odstopanje od prejšnjih izjav. 

Poudarili sta potrebo po miru v Tajvanski ožini in zavrnili enostranske spremembe statusa quo, zlasti s silo. Poudarili sta tudi pomembnost ohranjanja odprte komunikacije s Kitajsko ter pošteno tekmovanje in izvajanje diplomacije o skupnih interesih in nesoglasjih.

Izrazili sta zaskrbljenost zaradi kitajske podpore Rusiji v njeni vojni v Ukrajini in Peking pozvali, naj spoštuje mednarodno pravo, ter poudarili, da mora vsak mirovni načrt spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost.

ZDA in EU sta obravnavali tudi kitajske kršitve človekovih pravic, zlasti v Tibetu in Xinjiangu, ter pozvali k sodelovanju z uradom Združenih narodov za človekove pravice. Zavezali sta se, da se bosta borili proti kitajski nadnacionalni represiji, in izrazili zaskrbljenost zaradi krčenja avtonomije Hongkonga.

Obsodili sta tudi ravnanje Kitajske v Vzhodnem in Južnem kitajskem morju ter pozvale k svobodi plovbe in mirnemu reševanju sporov, zlasti s Filipini. Ponovno sta potrdili, da je odločitev arbitražnega sodišča iz leta 2016 zavezujoča.

V izjavi je bilo poudarjeno nadaljnje sodelovanje med ZDA in EU na področju indo-pacifiške varnosti, vključno s skupnimi pomorskimi operacijami in okroglo mizo, ki bo potekala v indo-pacifiškem poveljstvu ZDA.