Simbolna podpora kitajskim protestnikom

0
199
Foto: CNA
Foto: CNA

Na Trgu svobode v Tajpeju se je v nedeljo zvečer v znak podpore protestom, ki so se na Kitajskem razplamteli proti strogi vladni politiki ničelne tolerance do Covida, zbrala velika množica ljudi. 

Tako Tajvanci kot tudi hongkonški in kitajski priseljenci so s svečami in praznimi belimi listi papirja pred velikim transparentom s pismenko悼 (žalovanje), druženo vzklikali: »Kitajska potrebuje svobodo«, »Dajte mi svobodo ali pa mi dajte smrt« in »Borite se«. 

Posnemali so proteste študentov na več kitajskih univerzah. V Pekingu in Šanghaju so na primer protestniki tudi vzklikali: »Xi Jinping, odstopi! Komunistična partija, odstopi!«

Mednarodni mediji so proteste opisali kot upor brez primere, s katerim Kitajci izražajo svoj gnev nad vlado zaradi stroge covidne politike, v okviru katere so tudi v razmeroma majhnem številu primerov okužb sproti zapirali stavbe, soseske in celotna okrožja. Ponekod so se pritoževali tudi zaradi pomanjkanja hrane, nekateri pa so bili pretepeni ali aretirani, ker so zapustili svoje domove.

Množičnega bdenja v spomin na žrtve požara v Urumčiju sta se udeležila tudi kitajska prodemokratična aktivista Wang Dan (王丹) in Zhou Fengsuo (周鋒鎖), ki sta bila konec tedna v Tajpeju.

Zhou, ki je držal plakat z napisom »Kitajci želijo svobodo«, je dejal, da je zelo pomembno, da je veliko ljudi v Tajpeju prišlo izrazit podporo zatiranim na Kitajskem. 

Wang pa je dejal, da se Kitajci ne borijo le za svobodo in demokracijo, ampak tudi za pravico do življenja. Pomembno je, da jih podpremo, saj so »kitajska življenja pomembna«, je dodal.